Apua unensaantiin

Unen saantia voit helpottaa esimerkiksi näillä teoilla:

  • Totuta: Luo itsellesi iltarutiini, josta kehosi tietää alkaa rauhoittua.
  • Pimennä: Sulje TV ja älylaitteet kahta tuntia ennen nukkumaanmenoa. Ruutujen tuottama sininen valo virkistää aivoja. Himmennä myös kirkkaat valot jo alkuillasta. Näin houkuttelet kehon tuottamaan melatoniinia, elimistön omaa unilääkettä.
  • Rentouta: Auta kehoa ja mieltäsi rauhoittumaan esimerkiksi käymällä illalla lämpimässä suihkussa, kuuntelemalla musiikkia tai lukemalla kirjaa. Pyri ratkaisemaan pulmat ja murheet päivän aikana tai kirjoita ne paperille viimeistään ennen nukkumaan menoa. Sängyssä ollessasi jännitä ja rentouta kehosi lihaksia vuorotellen tai keskity havainnoimaan hengitystäsi. Se auttaa unen saantiin.
  • Rauhoita unitila: Vältä oleskelemasta makuuhuoneessa päivän aikana ja ottamasta päiväunia. Kun menet nukkumaan, jätä ääntä pitävät laitteet kokonaan pois makuuhuoneesta. Pidä myös makuuhuone siistinä ja sen lämpötila viileänä.
  • Vaienna mieli. Jos mielesi meinaa lähteä laukalle heti, kun painat pään tyynyyn, huolihetki voi auttaa. Kirjaa häiritsevät ajatukset ja huolet paperille. Pysäytä päässä pyörivät ajatukset toistamalla mielessäsi merkityksetöntä sanaa, kuten ”ja” tai ”että”.
  • Väsytä : Ole aktiivinen päiväsaikaan. Niin kulutat energiavarastoja, jotka uni saa täyttää. Käy ulkoilemassa valoisan aikaan ja harrasta reippaampaa liikuntaa aamu- tai keskipäivällä ja höllää tahtia iltaa kohden.
  • Ravitse viisaasti: Ravitse kehoa tasaisesti päivän aikana ja nauti riittävästi nestettä. Nauti tuhdimmat ateriat aiemmin päivällä ja kevennä illemmalla. Ennen nukkumaanmenoa kannattaa syödä kevyt mutta kylläisenä pitävä iltapala, joka ei kuitenkaan herätä ruoansulatusta työskentelemään täydellä teholla. Herkkäunisen ei kannata nauttia kahvia tai muita kofeiinipitoisia juomia enää iltapäivällä, sillä kofeiini voi piristää jopa 6 tunnin ajan. Yömyssy alkoholin muodossa ei myöskään paranna unen laatua, päinvastoin.
  • Ajoita oikein: Mene vuoteeseen vasta ollessasi unelias. Jos uni ei tule vartissa, nouse ylös puuhailemaan jotain rauhallista ja kokeile hetken päästä uudelleen. Vietä muutenkin aikaa sängyssä päiväsaikaan mahdollisimman vähän ja vältä päiväunien ottamista.
  • Tasaa unirytmi: Mene nukkumaan ja herää suurin piirtein samoihin aikoihin joka päivä – mielellään myös vapaalla ja loma-aikoina. Nouse myös aamulla normaaliin aikaan, vaikka olisitkin valvonut yöllä. Tämä pitää unirytmiä yllä ja illalla nukuttaa taas.