Ryhmätoiminta

Mitä Reumatroppi-ryhmässä tapahtuu?
Reumatroppi-ryhmätoiminnassa on kyse mukavasta yhdessäolosta ja innostavasta tekemisestä hyvinvoinnin parissa. Ryhmäläiset tapaavat säännöllisesti Reumaliiton kouluttaman vertaisohjaajan johdolla käsittelemään vaihtuvaa terveys- tai hyvinvointiteemaa ja tekevät sitten yhdessä erilaisia tehtäviä sisällä ja ulkona.
Ryhmäkerran aluksi ohjaaja esittelee käsittelyssä olevan teeman tutkittuja hyvinvointivaikutuksia valmiin tekstin avulla. Sitten ryhmäläiset pääsevät keskustelemaan ja vaihtamaan kokemuksiaan aiheesta. Teemoja ovat esimerkiksi musiikki, luontokosketus, kirjallisuus, luovuus, tasapaino, vapaaehtoisuus, kuvataide, liikkuvuus ja terveellinen ravitsemus.
Teemaan tutustumisen jälkeen tehdään yhdessä siihen liittyvä hauska tehtävä. Tehtävissä löytyy valinnan varaa jokaiseen makuun: mukana on mm. tietovisoja, leikkimielisiä joukkuekisoja, muistin harjoittamista, jumppaa, paikallisiin mahdollisuuksiin tutustumista ja luovaa heittäytymistä. Tapaaminen huipentuu yhteiseen ulkoiluhetkeen. Ulkona voidaan kokeilla valmiiksi annettua ryhmätoimintaa tai esimerkiksi tutustua paikallisiin kulttuuri- ja luontokohteisiin.
Halutessaan ryhmänohjaaja voi tulostaa ryhmäläisille kotiin itsenäisen tehtävän, jota tehdään seuraavaan tapaamiseen asti. Tehtävän avulla hyvinvointiteema pysyy paremmin mielessä ja konkretisoituu osaksi omaa arkea ja elämää. Kun tehtävää tekee kumppanin, lastenlasten tai ystävän kanssa, moninkertaistuu hyvinvointikin! Tehtävän herättämiä ajatuksia ja oivalluksia voidaan jakaa muiden ryhmäläisten kanssa esimerkiksi WhatsAppissa ennen seuraavaa tapaamista.
Reumatropissa toiminnallisuus on pääosassa: omista asioista ei ole pakko puhua, jos ei halua, ja hauska yhteinen tekeminen vie taatusti ajatukset pois arjen pyörityksestä. Tarkoituksena on, että Reumatropin kautta avautuu uudenlainen näkökulma omaan lähiympäristöön ja arkisiin mahdollisuuksiin, joilla jokainen meistä voi itse pitää huolta terveydestään ja voida paremmin.
Kenelle Reumatroppi-toiminta sopii?
Reumatroppi-toiminta soveltuu kaiken ikäisille ja kuntoisille, eikä esimerkiksi liikkumiskyvyn rajoite ole este osallistumiselle. Vaikka kyse onkin ryhmätoiminnasta, on jokaisella oma henkilökohtainen matka kohti omaa hyvinvointia. Ryhmän toimintaan voi siis osallistua ilman paineita, juuri sellaisena kuin on.
Ryhmätoimintaa on myös mahdollista soveltaa täysin yhdistyksen tai ryhmän näköiseksi. Esimerkiksi kokoontumispaikkaa voidaan vaihtaa viikoittain ja hyödyntää mm. kirjastoja, ulkokuntosaleja ja retkireittejä ryhmän tapaamisissa. Ulkotehtävissä voidaan jakautua kahteen eri porukkaan, jotta jokainen pääsee liikkumaan oman kuntonsa ja vointinsa rajoissa. Myös viikkotehtäviä voi jokainen tehdä omalla tyylillään ja miettiä, mitä kullakin teemalla on annettavaa juuri minulle.
Reumatropissa hyvinvointia ja terveyttä lähestytään ilon ja rennon yhteisen tekemisen kautta. Jokaisessa teemassa on jotain uutta löydettävää ja oivallettavaa, kun vain uskaltaa heittäytyä tutkimaan. Samalla avautuu mahdollisuus jakaa kokemuksia muiden kanssa ja tutustua uusiin ihmisiin. Ryhmässä on turvallista haastaa itseä ja kokeilla täysin uusiakin juttuja!
Reumatroppi-toiminnan lähtökohtia ovat toiminnallisuus, yhteisöllisyys ja maksuttomuus.
Miksi troppitoiminta kannattaa?
- Omahoito on tärkeä osa terveenä pysymistä ja sairauden hoitoa ja kuntoutusta. Jokainen pystyy vaikuttamaan omaan hyvinvointiinsa pienillä arjen teoilla!
- Yhdessä keskustelu, pohdiskelu ja tekeminen yhdistää ihmisiä toisiinsa, lievittää yksinäisyyden tunteita ja antaa uudenlaista ajateltavaa.
- Reumatroppi tarjoaa valmiin konseptin ja materiaalin terveyttä, hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä edistävän ryhmätoiminnan käynnistämiseen.
- Uudenlainen ja monipuolinen konsepti on vetovoimatekijä ja voi houkuttaa uusia toimijoita mukaan yhdistykseen.
- Iloinen ja aktiivinen toiminta, joka näkyy ja kuuluu paikkakunnalla, on parasta mainosta yhdistyksen tärkeälle toiminnalle.
Ryhmätoiminnasta ja materiaaleista sanottua:
"Vertaistuki on tärkeää. Ryhmästä saa paljon vinkkejä oman hyvinvoinnin tukemiseen ja motivaatio lisääntyy kun ryhmä on tukena."
"Eri viikkojen aiheet olivat monipuolisia ja erittäin mielenkiintoisia, otti ja vei mukaansa."
"Oli hyvin suunniteltu kokonaisuus. Tehtävät mielekkäitä, hauskoja ja monitasoisia. Sopiva löytyi itse kullekin."
"Tää troppimatka on ollut huikea kokemus ja materiaalit ovat hyviä: asiantuntijoiden tekemiä. Arjen pieni extra, kun on troppipäivä."
"Oikein loistava konsepti ja idea, koska iloa ja kokemusten jakamista tosiaan tarvitaan."
"Kansion sisältö oli kirjoitettu niin lämmöllä ja lempeästi jo lukiessa tuntee totetettavan tavoitteita."
"Troppi kiinnittää ryhmäläiset hyvin nopeasti toisiinsa ja osallistumiseen. Kaikki osallistuvat innokkaasti eikä kokoontumiskerroilta haluta olla poissa."
"Hyvä ja luotettava väylä lisätietoon ja motivaatioon omahoidon tueksi."