Irjan (69 v) tropit: "Minun tropit ovat liikunta ja lukeminen."

26.8.2020

Irja poimimassa viinimarjoja.
Irja on innokas marjojen kerääjä ja säilöjä. Kuva: Reumatroppi-hanke - Satu Marjakangas

Irja on innokas marjastaja, ja tällä hetkellä pakastin täyttyykin luonnon marjoista. Kun Irjalta kysyy marjapuskien välissä, mitkä hänen troppinsa ovat, tulee samantien vastaus: "Minun tropit ovat liikunta ja lukeminen.". Irja viettää aktiivista eläkeläisen elämää. "Aika kiireistä", Irja toteaa ja kertoo lähtevänsä pian aviomiehensä kanssa pohjoiseen puolukoita poimimaan.

Eläkkeellä oleva sairaanhoitaja on nähnyt työssään ikäihmisten parissa, että jos on elänyt aktiivista elämää, hyvin menee 80-vuotiaaksi. Irjalla on ollut sydänongelmia pian 15 vuoden ajan, ja ne vaikeuttavat vähän liikkumista nykyään ja hengästyminen on lisääntynyt. Kumpikin polvi leikattiin jo kymmenkunta vuotta sitten nivelrikon ja kipujen vuoksi. Kolmisen vuotta sitten Irja hankki sähköpyörän, jolla tekee pitkiäkin pyörälenkkejä.

"Sähköpyörä oli pelastus tähän, pääsee pitempiäkin aikoja ajamaan hengästymättä liikaa", Irja toteaa. 

Irja nojatuolissa käsissään runokirja
Irja on innokas lukija ja käy myös runopiirissä ja lausumassa runoja. Kuva: Reumatroppi-hanke - Satu Marjakangas

Lukeminen on Irjan toinen tärkeä troppi ja hän kertookin, kuinka aina on menossa jokin kirja tai pari. Irja käy hakemassa uutta lukemista noin kerran viikossa kirjastosta ja lukee myös aikakauslehdet kirjaston verkossa. Myös e-kirjat ovat käyneet hänelle tutuksi, vaikka perinteiset kirjat ovatkin kuulemma parhaita. Irja on käynyt myös runopiirissä ja sen myötä päässyt lausumaan runoja eri tilaisuuksiin. "Irma (runokerhon vetäjä) on kattellut meille runot, mitkä niihin tilaisuuksiin sopis ja opettaa meille, miten niitä pitäis lausua. Suosittuja runoja, mitä meiltä pyydetään ovat kansakoulunaikaiset runot. Hyvää huomenta Punahilkka, miltäs maistui kahvitilkka", Irja antaa komealta kuulostavan ääninäytteen.

Kirjallisuuden lisäksi Irja harrastaa myös omaehtoista opiskelua. Kun Irjalta kysyy, onko hän lähdössä matkoille, vai miksi opettelee kieliä, Irja toteaa opiskelun olevan tärkeää jo muistinkin takia: "Aivotoiminnan ylläpitämiseksi pitää sudokuja täyttää ja opiskella. Menen sänkyyn makoilemaan ja kuuntelen kuulokkeilla niitä englanninkielisiä opetustuokioita Youtubesta".

"Opiskelen englantia tabletilla. WordDive on hyvä ohjelma kielten opiskeluun ja lausumista opettelen Youtubesta. Olen miettynyt syksyksi myös kansalaisopiston englannin kurssia."

Irja retkituvan edustalla.
Irja tykkää luonnossa liikkumisesta, tässä kuva alkukesän luontoreissulta. Kuva: Irjan kotialbumi

Liikunta on mukana Irjan jokaisessa päivässä. Hän käy kävelyillä metsässä ja pururadalla sekä talvisin hiihtää ja käy kuntosalilla.

 "Vesijuoksussakin uimahallissa pitäis alkaa taas käymään. Joka päivä on pakko liikkua. Ei sitä saa nukuttuakaan jos ei liiku mihinkään", Irja toteaa.