Johanneksen (79 v) tropit: "Metsäkävely ja luonnossa liikkuminen on ne mielialalääkkeet"

6.7.2020

Johannes palasi juuri vaimonsa kanssa viikon vaellusreissulta Lapista. Pitkälle vaellusreissulle lähteminen oli vähän huolestuttanut etukäteen, vieläkö sitä jaksaa. Johannes sai aivoverenvuodon syksyllä ja on joutunut ottamaan rauhallisesti liikunnan suhteen. Aiemmin metsätyöt olivat Johanneksen rakas harrastus, mutta nyt lääkäri on kieltänyt raskaat hommat. 

"Sen verran, että nuotiopuita voi vähän pilkkoa - kohtuudella", lääkäri sanoi. 

Johannes seisomassa puun vieressä.
Metsä ja maastoliikunta ovat Johannekselle tärkeitä. Kilometrejä kävellen, hiihtäen ja pyöräillen kertyy vuosittain satoja. Kuva: Reumatroppi-hanke - Satu Marjakangas

Vaellusreissulla Johannes pääsi valloittamaan Kiilopään ja Sallatunturin huiput sekä kiertämään Kuusamon pienen karhunkierroksen kahteen kertaan. Alkuun kävely oli kipeyttänyt lonkkaa ja kantapäätä, mutta lopulta ei sattunut enää missään. "Kun on liikkunut jonkun aikaa, se on niin kuin terve", Johannes kuvailee liikunnan vaikutuksia. Johanneksen toinen polvi on leikattu vuosia sitten ja toisessakin on nivelrikko. Yhteensä kilometrejä kertyi kävellen Lapin reissun aikana 83 kilometriä. 

Johannes näköalapaikalla kosken varressa.
Johannes pikkukarhunkierroksella Kuusamossa Myllytuvalla 26.6.2020. Kuva: Johanneksen kotialbumi

"Sen verran, kun voimia on, täytyy liikkua. Kun jää tuoliin odottamaan, että kohta kuolee, niin jää kyllä siihen," Johannes toteaa. "Elämä loppuu tavallaan siihen, jos liikaa rupeaa varomaan". 

Johanneksen rakas harrastus on myös karavaanaritoiminta. Aiemmin tehtiin matkoja Thaimaahan, nyt kierrellään Suomea asuntovaunun kanssa. "Karavaanihommassa on oma vertaisporukka. Siellä jaetaan kuulumisia ja soitellaan ympäri Suomen." Treffejä on normaalisti noin kuukauden välein. Nyt koronavirus sotki tätäkin, mutta pari viikkoa sitten oli ensimmäiset treffit pitkästä aikaa. Pitkillä automatkoilla kuunnellaan myös äänikirjoja. Johannes on tykännyt aina lukemisesta, mutta nyt silmät rasittuvat siitä liikaa. 

"Metsäkävely ja luonnossa liikkuminen on ne mielialalääkkeet. Itse täytyy vain lähteä liikkeelle," Johannes toteaa.

Johannes Kiilopää-tunturin huipulla.
Johannes Kiilopään huipulla 23.6.2020. Kuva: Johanneksen kotialbumi