Liisan (90 v) tropit: ”Eihän siitä mitään tule, jos kaiken ottaa vakavasti.”

15.7.2020

Liisa on asunut koko ikänsä, siis jo yli 90 vuotta, samalla paikkakunnalla ja samalla tontilla. Oma pihapiiri onkin Liisalle erityisen rakas. Siellä on seurattu lasten ja lastenlasten leikkejä ja kohdattu myös muut elämänkaaren ilot ja surut. Syksyisin piha tarjoaa omenat ja viinimarjat ja talvisin keittiön ikkunan alle asennetaan lintulauta ja ruokaa pihapiirin pikkulinnuille.

Liisa istumassa rollaattorin päällä ruusupensaan vieressä.
Liisalla riittää pihamaata, josta käsin seurata maailman menoa. Kuva: Reumatroppi-hanke - Jenni Karvonen

Liisan mukaan omilla aivoilla ajattelu, siis tietynlainen maalaisjärki, on vienyt elämässä eteenpäin ja pitänyt terveenä. Konkreettisista terveysteoista Liisa mainitsee normaalin perusruoan ilman turhia erikoisuuksia. Myös sosiaaliset suhteet ja ystävät ovat tärkeitä terveyden ja hyvinvoinnin kannalta.

Hyvinvointi on Liisan mukaan pitkälti asenteesta kiinni. Pienistä ei kannata hätkähtää ja ikäviä asioita ei pidä jäädä miettimään liikaa.

”Eihän siitä mitään tule, jos jokaisen vastoinkäymisen edessä lannistuu”, Liisa toteaa.

Liisa kitkemässä mansikkamaata.
Notkeutta Liisalla riittää vielä vaikka mansikkamaan kitkemiseen. Tuki on silti hyvä olla lähellä. Kuva: Reumatroppi-hanke - Jenni Karvonen

Lonkkaleikkaus muutama vuosi taaksepäin meinasi hidastaa Liisan menoa, mutta siitäkin hän ponnahti lähes entiselleen. Nyttemmin liikkuminen on jäänyt vähemmälle, mutta kävelylenkkejä tulee edelleen tehtyä tuttua kylänraittia pitkin useamman kerran viikossa. Kuumilla keleillä mukaan lähtee vesipullo ja taukoja pidetään tarvittaessa. Sateisemmat päivät vierähtävät sanaristikoiden, palapelien ja tietokonepeli Mahjongin parissa.

Liisa pystyy oikeutetusti myös valottamaan sitä, mikä on pitkän iän salaisuus:

”Sehän on se, että aina aamuisin päättää näkevänsä illan.”